I denne artikkelen vil vi lede deg gjennom hvordan du rengjør en restaurant, seksjon for seksjon, og dekker generelle råd om sanitetsprosedyrer og protokoller som prioriterer gjestenes sikkerhet. I dette stykket om rengjøring en restaurant, vil du lære:
· Hvordan rengjøre hver del av en restaurant
· Rengjøringsmaterialene som trengs for å holde restauranten din trygg og sanitær
· Beste praksis for restaurantrengjøring
Restaurantrengjøring: Fra kundeområde til kjøkken
Kundeområde er det første inntrykket gjestene får når de ankommer restauranten din og da må det være en atmosfære som får dem til å føle seg komfortable i løpet av deres matopplevelse, spesielt i disse dager. Det er her utseendet er alt. Forsikre deg om at gjestene dine kan se at du setter søkelys på rengjøringen.
Rengjøringsmateriell som trengs:
· Rengjøringsmidler for overflate- og glass rengjøringsløsning.
· Desinfiseringsmiddel
· Rengjøringskluter
· Kost
· Mopp og bøtte med varmt såpevann
· Støvsuger for teppebelagte områder og vanskelig tilgjengelige hjørner
· Rengjøringsmiddel for bad/toalett og toalettbørste
· Toalettpapir, tørkepapir og servietter.
Under skiftet:
· Spray og tørk overflater som dørhåndtak, rekkverk, seter og bordplater så ofte som nødvendig. Kan være lurt å ha en dedikert ansatt som gjør dette mye oftere enn vanlig under en helsekrise.
· Fjern diverse fra bordene, som krydder, ketchupflasker, og gi dem bare når du blir spurt og tørk av dem etter hver bruk
· Rengjør vinduer og glassdører slik at de er fri for flekker og striper
· Kontroller toaletter regelmessig for renslighet.
Når du stenger:
· Forbered sølvtøy og servietter til neste skift
· Spray og tørk av menyer
· Sprøyt og tørk ned alle bordplater
· Rengjør toaletter grundig
· Fei og mopp gulv
· Støvsug eventuelle synlige smuler eller rusk fra tepper.
En gang i uken:
· Støvsug vanskeligere tilgjengelige områder
· Tørk støv av alt inventar og sekundære flater
· Spray og tørk ned alle glassflater og speil
· Rens og skrubb toalettene
· Ta vare på levende planter
Bar rengjøring sjekkliste
Baren er et travelt område som er på full visning for gjestene. Det er viktig å holde det rent for både sikkerhetsformål og for utseende.
Under skiftet:
· Tørk ned baren veldig ofte. Bruk desinfiseringsløsninger ofte og erstatt kluter oftere enn vanlig under en helsekrise.
· Kjør glass i oppvaskmaskin
· Fyll på engangsartikler som servietter, håndtak og sugerør
· Tøm søppel- og gjenvinningsbokser
Når du stenger:
· Rengjør og tøm pyntebrett.
· Tørk også flasker, fryseskap , kjøleskap, Displaykjøler og kaffemaskin
· Rengjør brus/drikkedispensere
· Tøm og desinfiser isbit maskin
· Fjern gulvmatter for rengjøring
· Kost gulvet
En gang i uken:
· Spray og tørk av overflatene inne i kjølere
· Støv og tørk ned flasker og hyller bak baren
· Rengjør og skyll slanger for drikke og øl
· Rengjør alt pub- og barutstyr.
Kjøkken sjekkliste
Storkjøkkenutstyr kan raskt bli møkkete av mat og retter kommer og går. Det er avgjørende for sikkerheten til både ansatte og gjester å følge med på rengjøringsoppgaver.
Matforberedende stasjon
Under skiftet:
· Kontroller at alle overflater er rene før du starter forberedelse
· Tørk ned og desinfiser overflater mellom tilberedning av forskjellige matvarer
· Pakk inn og dater alt etter at det er plassert i en ny beholder
· Flytt verktøy til oppvaskmaskin etter behov
Når du stenger:
· Rengjør alt kjøkkenutstyr/-verktøy, ta skjærebrett, skåler / containere osv. til oppvasken
· Tørk og desinfiser overflatene til mattilberedning og poler alle overflater av rustfritt stål, inkludert ismaskiner og kjøleenheter
· Fjern gulvmatter for rengjøring
· Fei og mopp gulvene
· Fyll på såpe og papirhåndkle
· Plasser skitne håndklær og sengetøy i de industrivaskemaskin
· Slå sammen pappesker for gjenvinning
· Tøm søppelkasser
En gang i uken:
· Rengjør hyller og kjøleskap overflater
· Kast ut ingredienser som ikke lenger er ferske
· Avkalk kaffetraktere
· Kontroller eventuelle skadedyrfeller som kan trenge rengjøring eller utskifting
Under skiftet:
· Skrap ned og rengjør grill mellom bruk
· Rydd opp i eventuelt gris og søl
· Kontroller temperaturene på varmeskap, kjøleskap og fryseskap
· Rens overflater etter tilberedning av potensielt farlige matvarer
· Under en helsekrise må du håndheve overflatesanitisering med bestemte tidsintervaller, som hver time eller en halv time.
Når du stenger:
· Grill og bakerovn må være rene og dryppbrett tømmes
· Filtrer olje fra frityrkoker
· Tøm og desinfiser eventuelt storkjøkkenutstyr
· Rengjør utstyr og verktøy, for eksempel Kombidamper, grønnsakskutter og ta med gryter / panner osv. til oppvaskmaskin
· Rengjør, avfett og desinfiser alle overflater
· Fjern gulvmatter for rengjøring
· Fei og mopp gulvene
· Plasser skitne håndklær og sengetøy i de aktuelle kurvene
· Tøm søppelkasser.
En gang i uken:
· Bytt olje i frityrkoker
· Rengjør innsiden og utsiden av bakerovn og kombidamper
· Tømme fettfilter i avtrekkshetten
Renholdet i restauranten begynner med god opplæring av personalet. Bruk rengjøringslisten ovenfor når du oppretter dine egne sjekklister. På denne måten kan du sørge for at alle områdene i restauranten din er ren og sanitær gjennom hele dagen, når du lukker og når du åpner dørene neste morgen.
Kontakt oss