Hvordan rengjøre en restaurant

I denne artikkelen vil vi lede deg gjennom hvordan du rengjør en restaurant, seksjon for seksjon, og dekker generelle råd om sanitetsprosedyrer og protokoller som prioriterer gjestenes sikkerhet. I dette stykket om rengjøring en restaurant, vil du lære:


·   Hvordan rengjøre hver del av en restaurant

·   Rengjøringsmaterialene som trengs for å holde restauranten din trygg og sanitær

·   Beste praksis for restaurantrengjøring


Restaurantrengjøring: Fra kundeområde til kjøkken

 

Kundeområde er det første inntrykket gjestene får når de ankommer restauranten din og da må det være en atmosfære som får dem til å føle seg komfortable i løpet av deres matopplevelse, spesielt i disse dager. Det er her utseendet er alt. Forsikre deg om at gjestene dine kan se at du setter søkelys på rengjøringen.



Rengjøringsmateriell som trengs:

·     Rengjøringsmidler for overflate- og glass rengjøringsløsning.

·     Desinfiseringsmiddel

·     Rengjøringskluter

·     Kost

·     Mopp og bøtte med varmt såpevann

·     Støvsuger for teppebelagte områder og vanskelig tilgjengelige hjørner

·     Rengjøringsmiddel for bad/toalett og toalettbørste

·     Toalettpapir, tørkepapir og servietter.


Under skiftet:

·     Spray og tørk overflater som dørhåndtak, rekkverk, seter og bordplater så ofte som nødvendig. Kan være lurt å ha en dedikert ansatt som gjør dette mye oftere enn vanlig under en helsekrise.

·     Fjern diverse fra bordene, som krydder, ketchupflasker, og gi dem bare når du blir spurt og tørk av dem etter hver bruk

·     Rengjør vinduer og glassdører slik at de er fri for flekker og striper

·     Kontroller toaletter regelmessig for renslighet.

 

Når du stenger:

·     Forbered sølvtøy og servietter til neste skift

·     Spray og tørk av menyer

·     Sprøyt og tørk ned alle bordplater

·     Rengjør toaletter grundig

·     Fei og mopp gulv

·     Støvsug eventuelle synlige smuler eller rusk fra tepper.

 

En gang i uken:

·     Støvsug vanskeligere tilgjengelige områder

·     Tørk støv av alt inventar og sekundære flater

·     Spray og tørk ned alle glassflater og speil

·     Rens og skrubb toalettene

·     Ta vare på levende planter


Bar rengjøring sjekkliste

Baren er et travelt område som er på full visning for gjestene. Det er viktig å holde det rent for både sikkerhetsformål og for utseende.


Under skiftet:

·     Tørk ned baren veldig ofte. Bruk desinfiseringsløsninger ofte og erstatt kluter oftere enn vanlig under en helsekrise.

·     Kjør glass i oppvaskmaskin

·     Fyll på engangsartikler som servietter, håndtak og sugerør

·     Tøm søppel- og gjenvinningsbokser


Når du stenger:

·     Rengjør og tøm pyntebrett.

·     Tørk også flasker, fryseskap , kjøleskap, Displaykjøler og kaffemaskin

·     Rengjør brus/drikkedispensere

·     Tøm og desinfiser isbit maskin

·     Fjern gulvmatter for rengjøring

·     Kost gulvet


En gang i uken:

·     Spray og tørk av overflatene inne i kjølere

·     Støv og tørk ned flasker og hyller bak baren

·     Rengjør og skyll slanger for drikke og øl

·     Rengjør alt pub- og barutstyr.


Kjøkken sjekkliste


Storkjøkkenutstyr kan raskt bli møkkete av mat og retter kommer og går. Det er avgjørende for sikkerheten til både ansatte og gjester å følge med på rengjøringsoppgaver.


Matforberedende stasjon



Under skiftet:

·     Kontroller at alle overflater er rene før du starter forberedelse

·     Tørk ned og desinfiser overflater mellom tilberedning av forskjellige matvarer

·     Pakk inn og dater alt etter at det er plassert i en ny beholder

·     Flytt verktøy til oppvaskmaskin etter behov


Når du stenger:

·     Rengjør alt kjøkkenutstyr/-verktøy, ta skjærebrett, skåler / containere osv. til oppvasken

·     Tørk og desinfiser overflatene til mattilberedning og poler alle overflater av rustfritt stål, inkludert ismaskiner og kjøleenheter

·     Fjern gulvmatter for rengjøring

·     Fei og mopp gulvene

·     Fyll på såpe og papirhåndkle

·     Plasser skitne håndklær og sengetøy i de industrivaskemaskin

·     Slå sammen pappesker for gjenvinning

·     Tøm søppelkasser


En gang i uken:

·     Rengjør hyller og kjøleskap overflater

·     Kast ut ingredienser som ikke lenger er ferske

·     Avkalk kaffetraktere

·     Kontroller eventuelle skadedyrfeller som kan trenge rengjøring eller utskifting


Under skiftet:

·     Skrap ned og rengjør grill mellom bruk

·     Rydd opp i eventuelt gris og søl

·     Kontroller temperaturene på varmeskap, kjøleskap og fryseskap

·     Rens overflater etter tilberedning av potensielt farlige matvarer

·     Under en helsekrise må du håndheve overflatesanitisering med bestemte tidsintervaller, som hver time eller en halv time.


Når du stenger:

·     Grill og bakerovn må være rene og dryppbrett tømmes

·     Filtrer olje fra frityrkoker

·     Tøm og desinfiser eventuelt storkjøkkenutstyr

·     Rengjør utstyr og verktøy, for eksempel Kombidamper, grønnsakskutter og ta med gryter / panner osv. til oppvaskmaskin

·     Rengjør, avfett og desinfiser alle overflater

·     Fjern gulvmatter for rengjøring

·     Fei og mopp gulvene

·     Plasser skitne håndklær og sengetøy i de aktuelle kurvene

·     Tøm søppelkasser.


En gang i uken:

·     Bytt olje i frityrkoker

·     Rengjør innsiden og utsiden av bakerovn og kombidamper

·     Tømme fettfilter i avtrekkshetten


Renholdet i restauranten begynner med god opplæring av personalet. Bruk rengjøringslisten ovenfor når du oppretter dine egne sjekklister. På denne måten kan du sørge for at alle områdene i restauranten din er ren og sanitær gjennom hele dagen, når du lukker og når du åpner dørene neste morgen.